Bron: NOS.nl

Het UMC Utrecht neemt deze maand een apparaatje in gebruik dat razendsnel kan vaststellen of een patiënt een delirium heeft. Het is een stripje met elektroden dat op het hoofd van de patiënt wordt geplakt, een minuut lang de hersenactiviteit meet en een score tussen 1 en 5 weergeeft. Bij score 1 is er geen sprake van een delirium, bij 4 en 5 wel. Tot nu toe kon die afwijking alleen worden vastgesteld met een dure hersenscan of door een vragenlijst af te werken.

Een delirium – of delier – is een plotseling optredende verwardheid door een lichamelijke oorzaak, zoals een infectie. Een op de acht ziekenhuispatiënten krijgt ermee te maken, vooral ouderen en intensivecare-patiënten. Bij een delirium is de patiënt vaak onrustig en treden er concentratieproblemen op. Ook tobt de zieke met slapeloosheid en frequente hallucinaties. De patiënt ziet dan dingen die er niet zijn, zoals beestjes.

Een verpleegkundige van het UMC Utrecht laat samen met een proefpersoon zien hoe de Deltascan werkt:

Bekijk hier de video

Deltascan herkent delirium in een minuut

Volgens neuroloog en IC-specialist professor Arjen Slooter wordt een delirium in eerste instantie niet herkend bij zeven van de tien patiënten, omdat de symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door klachten als depressie of dementie of door de impact van de ziekenhuisopname.

Een snelle diagnose is belangrijk, want het bespaart de patiënt veel ellende. Niet alleen op de korte termijn om een langer verblijf in het ziekenhuis te voorkomen, maar ook op de langere termijn: een delirium vergroot namelijk de kans om op latere leeftijd dement te worden en zelfs de kans op voortijdig overlijden.

Snel en goedkoper

De Deltascan, zoals het in Utrecht ontwikkelde apparaat heet, maakt duur onderzoek voortaan overbodig. Professor Slooter: “Een delirium is goed te behandelen, maar het tijdig ontdekken was tot nu toe ingewikkeld. Bij een delirium is de hersenactiviteit zo verstoord dat je met een eenvoudige EEG binnen een minuut met zekerheid kan vaststellen of iemand een delirium heeft. Door het eerder te herkennen kunnen we iemand behandelen voor het escaleert”.

Het UMC Utrecht hoopt de vinding in de nabije toekomst ook te verkopen aan andere ziekenhuizen.

Back To Top