skip to Main Content

Videoproject over de schoonheid van het genezingsproces na IC opname

Videoproject: “Hoe is dit mogelijk?” is een pilot om onderzoek te doen naar verbetering in nazorg na IC opname. Deze video is bedoeld om voormalige IC patiënten op een toegankelijke manier te stimuleren hun genezingsproces vast te leggen op video. Hierdoor hun levens-aanpassingen te erkennen en de schoonheid van het genezingsproces te visualiseren. In het huidige nazorg systeem wordt er voornamelijk aandacht geschonken aan de onderliggende medische aandoeningen.

Tijdens het maken van de video richt filmmaakster Jip Zwart (pseudoniem) zich op een meer humane en persoonlijke benadering waarbij in plaats van de medische benadering, waar men vaak als object wordt beschouwd. Via het project geeft ze de regie weer in handen van de patiënt die van object naar subject transformeert.

In deze pilot volgen we haar vader die in 2019 na een openhartoperatie meerdere dagen op de IC heeft gelegen en daarbij hersenschade heeft opgelopen. Hoe is dit mogelijk? Waren zijn eerste woorden na zijn coma. Je aanschouwt de dagelijkse problemen waar hij tegenaan loopt en de bijbehorende gevoelens. Door visueel te reflecteren op de activiteiten en gevoelens wordt men geholpen in het acceptatieproces.

Back To Top