Per jaar worden er ongeveer 80.000 mensen opgenomen op de intensive care. Dat is een ingrijpende gebeurtenis met veel nieuwe informatie en een steeds veranderende situatie. Voormalige IC-patiënten hebben echter geen volledig beeld van hun opname; hun herinneringen zijn versnipperd en liggen niet in lijn met de werkelijkheid. Dit kan tot lichamelijke en psychische klachten leiden na de opname. Deze klachten heten PICS: het Post Intensive Care Syndroom.

Het verwerken van een IC-opname gaat mogelijk beter wanneer familieleden, vrienden en verpleegkundigen een dagboek bijhouden voor de patiënt. Zo’n dagboek geeft de patiënt inzicht in wat er precies gebeurd is op de intensive care en helpt bovendien om het vertrouwen in eigen kunnen te herstellen. Ook vanuit onze achterban wordt het gebruik van een dagboek geadviseerd, voor zowel patiënten als naasten.

Daphne Bolman, voorzitter van IC Connect, is ervaringsdeskundige en ambassadeur van het Post-IC dagboek. Zij lag in totaal meer dan tien weken op de IC, waarvan drie weken in een langdurige slaap. Met behulp van een dagboek heeft zij deze periode kunnen reconstrueren en verwerken. Zij zegt hier zelf over:

Een dagboek bijhouden tijdens de IC-opname heeft mij echt geholpen bij de verwerking van de opname. Omdat mijn man opschreef wat er gebeurde, kon ik teruglezen waar die beelden in mijn hoofd vandaan kwamen.

Op het Health Valley Event, waar de Nationale Zorginnovatieprijs werd uitgereikt, heeft ‘POST-IC, het dagboek voor morgen’ de publieksprijs gewonnen, bestaande uit een geldbedrag van 5.000 euro. Van dit prijzengeld hebben wij, FCIC en IC Connect samen met Games For Health, een voorlichtingsfilm gemaakt voor het gebruik en het belang van een dagboek op de intensive care.

Wij zijn dan ook trots u onze nieuwste voorlichtingsfilm ‘Een dagboek tijdens IC-opname’ te mogen presenteren.

Back To Top