De nieren zuiveren het bloed van allerlei afvalstoffen en voeren die af naar de urine. Als de nieren niet goed (genoeg) werken, hopen afvalstoffen en vocht in het lichaam op. Dan kan het nodig zijn om de functie van de nieren tijdelijk over te nemen met een apparaat dat werkt als een kunstnier. Meestal wordt op de IC gekozen voor continue vervanging van de nierfunctie: CVVH of Continue Veno-Veneuze Hemofiltratie. Dat is minder belastend voor de bloedcirculatie dan hemofiltratie, waarbij gedurende een paar uur per dag het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen en een teveel aan vocht.

Bij CVVH brengt de arts een diepe lijn (een dialyse catheter) in in een grote ader in de lies, onder het sleutelbeen of in de hals. Het bloed wordt hierdoor afgevoerd naar de kunstnier in het dialyseapparaat. Hier worden de afvalstoffen en het teveel aan vocht uit het bloed gehaald. Het gezuiverde bloed komt weer in het lichaam. Onder het apparaat hangen zakken, een voor de afvalstoffen en het vocht dat uit het bloed is gehaald, een met vloeistof die naar het lichaam gaat.  CVVH kan ook worden gebruikt bij de behandeling van een overdosering van medicijnen of alcohol.

Als de patiënt stabiel genoeg is, kan er ook voor hemodialyse gekozen worden. Hoe dat werkt, ziet u in het filmpje hieronder.

Er zijn vele oorzaken waardoor de nierfunctie minder kan worden tijdens de IC-periode. Bijvoorbeeld door een verminderde bloedtoevoer en/of zuurstoftoevoer naar de nieren. Dit kan optreden bij een te lage bloeddruk, bij hartfalen of bij een infectie. Ook kunnen de nieren beschadigd raken door een ontstekingsreactie, door medicijnen en door vele andere redenen. Soms treedt er nierbeschadiging op door een blokkade van de urinewegen.

Acute nierschade zal in de meeste gevallen weer herstellen. De CVVH kan dan gestopt worden. Het is vaak niet te voorspellen bij wie de nierfunctie wel of niet terug zal komen. Het herstel kan snel optreden, maar soms duurt het weken tot maanden. Daarom is het belangrijk om na de nierfunctie ook in de periode na de IC-opname goed in de gaten te houden.

Back To Top