Voeding is na opname op de intensive care een belangrijk onderdeel van het herstel. Voeding levert behalve energie (brandstof) belangrijke voedingsstoffen die een gunstig effect kunnen hebben op het herstel: vetten, eiwitten, glucose, vitaminen, mineralen en vezels. Bij ziekte verbruikt het lichaam veel meer voedingsstoffen en energie dan normaal om te herstellen.

Voeding en spierverlies

Wanneer je veel spiermassa verliest, heb je ook minder kracht in je spieren. Daardoor wordt bewegen moeilijker en neemt bijvoorbeeld het risico om te vallen toe. Je kunt ook steeds meer moeite krijgen met dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen, aankleden, douchen, boodschappen doen, koken, tuinieren of opstaan uit een stoel.

Je kunt krachtverlies merken aan:

  • vermoeidheid
  • stijfheid
  • verminderde snelheid van lopen
  • regelmatig struikelen of vallen

Gezonde spieren bevatten veel eiwitten (proteïnen). Die doen bij ziekenhuisopname of ziekte dienst als eiwitreserves. Is je spiermassa flink afgenomen, dan heb je minder eiwitreserves en gaat herstellen moeilijker.

Het is een heel proces van kleine stapjes. Je moet weer leren vertrouwen op je lijf. Vertrouwen dat je weer kunt staan zonder te vallen en je een kopje thee kunt vasthouden.

In deze video wordt uitgelegd waarom je spiermassa verliest:

Op vierkeerbeter.nl lees je meer over hoe voeding bij kan dragen aan het herstel van je spieren.

Smaak- en geurverlies

Door ziekte kun je te maken krijgen met reuk-, geur- en smaakverandering, een karton- of metaalsmaak en -gevoel in de mond en/of smaakverlies. In veel gevallen is de verandering tijdelijk, maar het kan ook langdurig en soms blijvend zijn.

Smaak- en reukveranderingen zijn moeilijk te bestrijden wanneer de oorzaak (de behandeling, ziekte) niet meteen weg te nemen is. Het is lastig te voorspellen hoe de smaakbeleving zal zijn, dat wisselt per persoon en per periode. Het kan zijn dat je minder goed proeft en dat er sterkere smaken nodig zijn. Het kan ook zijn dat sterkere smaken juist tegenstaan of dat de mond te gevoelig is voor sterke smaken. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen afkeer oproepen of je hebt steeds een vieze smaak in de mond.

Zure citroenen at ik alsof het appels waren. Mijn smaak was zo anders, heel raar. Maar voor mij was dat heel normaal.

Diëtiste Danita legt in deze video uit waarom je smaak anders kan zijn:

In deze video vertelt vrijwilliger Fraukje hoe haar reuk- en smaakvermindering haar leven beïnvloed en hoe ze hier door de kookworkshop beter mee om heeft leren gaan.

Op vierkeerbeter.nl lees je meer tips en adviezen.

In het magazine Eet goed voor jezelf worden tips, recepten en mooie verhalen gedeeld
rondom eten met een beperking, zoals een reuk- en smaakstoornis.
Lees het magazine!

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust kan ervoor zorgen dat je minder eet dan je nodig hebt. Terwijl je na een IC-opname goede voeding juíst zo nodig hebt om te herstellen. Hoe krijg je toch voldoende binnen?

Verspreid de maaltijden over de dag. Probeer om de 2 uur iets te eten en rek het aantal eetmomenten op naar ongeveer 6 tot 8 keer.

Waarom je minder eetlust hebt wordt in deze video uitgelegd:

In deze video geeft diëtiste Danita van der Linden tips om toch voldoende te eten:

Op vierkeerbeter.nl lees je meer tips en adviezen.

Slikproblemen

Slikken is een ingewikkeld proces, waarbij 32 spieren en 6 hersenzenuwen samenwerken. Door o.a. ouderdom, ziekte, een beroerte, hersenletsel, dementie, medicijngebruik of gebitsproblematiek kan deze samenwerking verstoord raken waardoor problemen ontstaan met eten en drinken. De gevolgen van slikproblemen kunnen onder andere zijn: gewichtsverlies, ondervoeding/uitdroging, een verslechterde voedingstoestand, sociale isolatie, longontsteking en minder plezier bij het eten en drinken.

Slikken kan met pijn en een droge mond een groot probleem zijn. Eten is dan lastig door te slikken. Ook kun je je onder deze omstandigheden heel makkelijk en vaak verslikken. Het lijkt wel of de controle over het eten weg is.

Eet de hoofdmaaltijd op het moment dat je de meeste energie hebt. Kies voor zachtere structuren. Neem kleine hapjes en een slokje drinken.

Waarom slikken lastig is wordt in deze video uitgelegd:

Op vierkeerbeter.nl lees je meer tips en adviezen.

Back To Top