Patiënten die zijn opgenomen op de intensive care hebben allerlei soorten medicatie nodig. Dit kan op verschillende manieren worden toegediend.
Per os
Orale toediening: via de mond
Per os (afgekort p.o.) is de Latijnse benaming voor het oraal, via de mond, toedienen van medicatie. Het kan dan zowel om pillen, poeders als vloeibare drankjes gaan die worden opgenomen via het maag-darmkanaal. Als iemand aan de beademing ligt, in coma is of niet kan slikken dan is orale toediening van pillen en drankjes niet mogelijk.
Als de patiënt een sonde heeft, kunnen pillen en poeders via de sonde gegeven worden. De medicatie wordt dan ook via de maag en darm in het bloed opgenomen.
Per infuus
Meestal krijgen IC-patiënten medicatie via een infuus toegediend, die de hele dag in kleine hoeveelheden via een pomp wordt gegeven. Een IC-patiënt heeft vaak heel veel medicatie nodig. Omdat medicijnen niet bij elkaar in het infuus gedaan kunnen worden, worden er dan veel infuuspompen tegelijkertijd gebruikt die achter de patiënt op een stellage staan opgesteld. Dat ziet er indrukwekkend uit.
Een infuus dat via de lies, onder het sleutelbeen of in de hals wordt ingebracht, wordt ook wel een centraal veneuze lijn of diepe lijn genoemd. Het slangetje is dikker dan bij een gewoon infuus en kan langer blijven zitten. Hier wordt voor gekozen wanneer de patiënt voor langere tijd antibiotica of intraveneuze voeding moet gebruiken. Sommige medicijnen kunnen de vaatwand van de bloedvaten beschadigen. Het voordeel van een diepe lijn is dat het medicijn direct in de grote bloedvaten terechtkomt.
Rectaal
Via de anus
Geneesmiddelen kunnen ook direct in het spijsverteringskanaal worden toegediend via de anus en endeldarm, door middel van een zetpil. Rectale toediening van medicijnen wordt o.a. toegepast:
- als de patiënt misselijk is en moet overgeven
- als medicijnen na inname via de mond (oraal) in maag en of darm worden afgebroken;
- als het gaat om een aandoening van het laatste gedeelte van de darm (rectum), het medicijn is dan direct ter plaatse;
- om de darm te ledigen: bijvoorbeeld bij rectaal onderzoek (endoscopie) of darmoperatie. In dit geval wordt er een klysma of spoelvloeistof ingebracht via de anus en endeldarm.