Datum: maandag 10 mei 2025
Georganiseerd door: IC verpleegkundigen en intensivisten vanuit het Maxima medisch centrum Veldhoven en het Catharina ziekenhuis Eindhoven
Avondvoorzitters: Jolanda & Toine (IC verpleegkundigen vanuit het MMC en CZE)
Notulist: Marieke (IC verpleegkundige CZE)
Aantal deelnemers:
Tijdens deze avond waren er 4 voormalig IC patiënten en 4 naasten aanwezig. Daarnaast waren er verschillende professionals aanwezig, zie onderstaand:
Professionals:
Intensivist: Aart Osinski vanuit het MMC
Fysiotherapeut MMC: Tom Hendrikx
Ergotherapeut: Anne
Geestelijke verzorging/ethiek CZE: Merel Eilers
IC verpleegkundigen werkgroep: Mieke, Jolanda, Marieke, Toine en Sandy
IC verpleegkundigen in opleiding: 3 verpleegkundige vanuit het MMC en 3 verpleegkundige van CZE
19.00 uur: Zaal open (koffie/thee/cake)
19.30 uur: opening van de avond door IC verpleegkundigen Jolanda & Toine
Jolanda opent de avond en heet iedereen van harte welkom. Ze stelt zichzelf en de groepsleden voor en benoemt het onderwerp van de avond. Het thema gaat over PICS en PICS-F. Nadien wordt het avondprogramma besproken. Eerst zal door de intensivist een introductie over PICS en PICS-F van ongeveer 10 minuten worden gehouden. Nadien gaan we de groep in 3 delen waarin we de hoofdonderdelen van PICS-klachten bespreekbaar gaan maken. Namelijk fysiek, cognitief en psychisch. Er worden stellingen met de deelnemers besproken over PICS en PICS-F. De groepsleden worden hierbij uitgedaagd om zijn/haar verhaal in kleine groepjes te kunnen delen indien daar behoefte naar is. De professionals zullen zich gaan verdelen. De avond wordt door de avondvoorzitters afgesloten met een gezamenlijke evaluatie en een drankje aan de bar voor diegene die wil.
19:35: Introductie over PICS en PICS-F
Aart Osinski, intensivist vanuit het MMC verteld over PICS en PICS-F. PICS staat voor: post intensive care syndroom. PICS is een syndroom en omvat verschillende lichamelijke, psychische en cognitieve problemen die kunnen ontstaan na een IC opname. Denk hierbij aan vermoeidheid, verminderde concentratie, angst, depressie en vergeetachtigheid. Er volgt er een filmpje van IC connect, waarbij PICS/PICS-F inzichtelijk wordt gemaakt. Aart benoemd dat PICS en PICS-F sinds 2012 voor het eerst beschreven wordt en dat er steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. Er wordt uitgelegd dat PICS/PICS-F niet volledig voorkomen kan worden maar dat er wel preventie maatregels ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan: IC dagboek bijhouden, snel mobiliseren, geregeld contact met naasten (desnoods middels video bellen).
Vervolgens is er tijd voor vragen.
19.50:
De groep wordt in 3 kleinere groepen verdeeld. Dit wordt gedaan zodat alle deelnemers de ruimte hebben om zijn/haar verhaal te kunnen delen indien daar behoefte naar is. De professionals verdelen zich en stellen verschillende vragen over het onderwerp PICS-PICS-F. De fysiotherapeut brengt het fysieke aspect bespreekbaar, de ethicus/ geestelijke verzorger het psychische aspect en de ergo het cognitieve aspect. De IC verpleegkundigen en cursisten verspreiden zich. Er is eerst ruimte voor de deelnemers om zijn/haar verhaal te doen. Er wordt een luisterend oor geboden. De deelnemers doen hun verhaal naar hen behoefte. Er wordt goed naar elkaar geluisterd en doorgevraagd.
20:25 uur: Pauze (15 minuten. Er wordt rond gegaan met koffie, thee en cake)
20:40 uur:
De groep sessies worden weer opgepakt. De laatste twee onderwerpen komen nu aan bod. De professionals verdelen zich weer. Wederom doen veel deelnemers zijn/haar verhaal. Ze luisteren naar elkaar en worden tips en adviezen met elkaar gedeeld.
21:30 uur plenaire terugkoppeling:
Alle aanwezigen hebben de tijd gehad om zijn/haar verhaal te doen tot 21:25 uur. Vervolgens volgt er een plenaire terugkoppeling in de zaal. Dit wordt gedaan om ervaringen en eventuele tips met elkaar te kunnen delen. Punten die hierbij naar voren kwamen zijn: hoe anderen met hun klachten omgegaan, wat hen heeft geholpen (bijv. een folder, de IC nazorg poli , praten met naasten etc)
21:40 uur afronden:
Toine en Jolanda ronden de avond af. Zij bedanken de deelnemers en de professionals. Er wordt ruimte gegeven voor eventuele vragen en tips. Men wordt van harte uitgenodigd voor een drankje aan de bar.