Een opname op een intensive care (IC) afdeling is meestal erg ingrijpend voor de patiënt. Ook de familie maakt een emotioneel moeilijke periode door. Dit kan bij 30 tot 50% van de familieleden leiden tot klachten van angst, depressie en posttraumatisch stress. Dit is samengebracht in het Post Intensive Care Syndroom-Family (PICS-F). Op dit moment is er nauwelijks professionele ondersteuning voor de familie na de IC-periode. In dit onderzoekprogramma wordt door middel van participatie-onderzoek een digitaal hulpmiddel ontwikkeld, getest en ingevoerd om naasten te informeren en te ondersteunen in het voorkomen of verminderen van PICS-F.

Gedurende de COVID-19 pandemie zijn digitale hulpmiddelen gebruikt door IC-teams om informatie en ondersteuning te geven, bijvoorbeeld met video-bellen, WhatsApp en sms-berichten. Daarnaast kan eHealth, zoals thuis monitoren van gezondheidsklachten, een effectieve methode zijn om de familie te ondersteunen na de IC-periode.

Op deze manier worden naasten betrokken als medeontwerpers en actieve partners in het gehele proces. IC-verpleegkundigen met een specialisatie in nazorg zijn bekend met de situatie op de IC-afdeling en de periode daarna. Zij hebben eveneens een belangrijke rol in de ontwikkeling van een eHealth interventie om naasten te ondersteunen.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoekprogramma is het voorkomen of verminderen van gezondheid-gerelateerde klachten, zoals PICS-F, en het verhogen van de kwaliteit van leven voor familie van voormalig IC-patiënten met behulp van e-health.

Back To Top