"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pers

IC Connect & FCIC werken graag mee aan de juiste informatievoorziening ten aanzien van de impact van een intensive care opname. Ben je als journalist of redacteur op zoek naar feiten en cijfers, wil je meer informatie over een onderzoek of een ervaringsverhaal, mail je verzoek dan naar: voorzitter@icconnect.nl

Communicatie & PR materiaal

  • Op onze websites www.fcic.nl en www.icconnect.nl vind je veel informatie
  • Download hier het logo van IC Connect & hier het Logo FCIC
  • Op de website www.icconnect.nl staan diverse video’s; o.a. over het Post Intensive Care Syndroom (PICS & PICS-F), klachten na de IC, delier, familieparticipatie.
  • Voor professionals, patiënten en naasten hebben wij diverse flyers gemaakt. Deze zijn hier te downloaden en bestellen.
  • Onze laatste persberichten zijn te lezen via www.fcic.nl

We vinden het waardevol als je onze informatie wilt gebruiken. Je mag onze materialen vrij gebruiken met deze voorwaarden:

  1. Vermelding van IC Connect en FCIC, liefst met logo.
  2. Verwijzing naar onze site
  3. Een kort mailtje naar voorzitter@icconnect.nl met wie je bent wat je wilt gebruiken en met welk doel.
  4. Optioneel: We stellen een eenmalige donatie erg op prijs via onze donatiepagina
    Op deze manier kunnen wij weer nieuwe materialen ontwikkelen, bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en de impact van een IC-opname te beperken.

Mocht je een inhoudelijk verzoek hebben, dan kun je contact opnemen via: voorzitter@icconnect.nl

Informatie voor zorgverleners, onderzoekers en studenten

Als zorgverlener speel je een grote rol in het leven van mensen voor, tijdens en na IC-opname. Je beantwoordt hun vragen en biedt informatie waar ze mee verder kunnen. Signaleer je bij je patiënten de behoefte aan meer achtergrondinformatie of wil je zelf je kennis vergroten? Maak dan gebruik van onze ervaringsdeskundigheid en expertise! Op onderstaande pagina’s vind je informatie voor zorgverleners. Zoals nieuw materiaal dat we ontwikkeld hebben en de bestaande voorlichtingsmaterialen.

Veel voorlichtingsmateriaal kun je bestellen via de website of bekijken via YouTube. Er zijn onder andere patiënten boekjes en video’s & animaties.

  • Op onze websites www.fcic.nl en www.icconnect.nl vind je veel informatie
  • Op de website www.icconnect.nl staan diverse video’s; o.a. over het Post Intensive Care Syndroom (PICS & PICS-F), klachten na de IC, delier, familieparticipatie.
    Voor professionals, patiënten en naasten hebben wij diverse flyers gemaakt. Deze zijn hier te downloaden en bestellen.
  • Op www.fcic.nl/onze-projecten lees je meer over onze project- en werkgroepen.
  • FCIC en IC Connect werken mee aan diverse richtlijnen, waaronder de Richtlijn IC-nazorg en revalidatie (zie: www.fcic.nl/ic-nazorg)
  • Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Lees meer hierover op: www.fcic.nl/over-st-fcic/vrijwilliger-worden

We vinden het waardevol als je onze informatie wilt gebruiken. Je mag onze materialen vrij gebruiken met deze voorwaarden:

  1. Vermelding van IC Connect en FCIC , liefst met logo
  2. Verwijzing naar onze site
  3. Mailtje naar voorzitter@icconnect.nl met wie je bent, wat je wilt gebruiken en met welk doel. Zou je dit svp kort kunnen mailen naar: voorzitter@icconnect.nl.
  4. Optioneel: We stellen een eenmalige donatie erg op prijs via onze donatiepagina

Op deze manier kunnen wij weer nieuwe materialen ontwikkelen, bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en de impact van een IC-opname te beperken.

Veelgestelde vragen

Wij staan voor familie en patiëntgerichte IC-zorg, voor bekendheid van het Post Intensive Care Syndroom en voor het belang van goede IC-nazorg. In de driehoek professionals-wetenschappers- IC-ervaringsdeskundigen willen wij samen de impact van een IC-opname beperken.
Veel informatie vind je op onze websites: www.fcic.nl en www.icconnect.nl.

We krijgen regelmatig interview verzoeken van scholieren en studenten om in contact te komen met patiënten en/of hun naasten die op een IC hebben gelegen.
Hier kunnen we helaas niet op ingaan. Wel vind je ervaringsverhalen op onze website (icconnect.nl/voor-jou/ervaringsverhalen) en in het boek ‘Impact van intensive care’ (icconnect.nl/help-ons/doneer). In de media zijn de afgelopen periode veel berichten geweest over intensive care opname, vanuit diverse perspectieven. We lichten er hier drie uit:

  • tvblik.nl/kruispunt/ic-trauma-in-coronatijd
    In Kruispunt aan het woord: voormalig ic-patiënten, zorgverleners en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, over de periode na opname. Marinne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect vertelt over de ingrijpende en levens veranderende aspecten van een IC-opname. Andrea en Gert van der Zee praten hierin o.a. over IC-Trauma in coronatijd.
  • www.tergooi.nl/achter-gesloten-ogen
    Docudrama ‘Achter gesloten deuren’ over een vrouw die na besmetting met het coronavirus op de Intensive Care belandt. De film toont de onvoorstelbare impact op de patiënt, die de ziekte en behandeling op haar heeft. Gemaakt door Angelique Titulaer van Tergooi Ziekenhuis. (Waarschuwing: deze film bevat schokkende beelden.)
  • www.qruxx.com/intensivist-meta-van-der-woude-ik-weet-nu-hoe-een-ic-patient-zich-voelt
    Intensivist Meta van der Woude vertelt vanuit patiënten perspectief haar ervaringen.

Individuele verzoeken van studenten, voor bv. informatie of deelname aan onderzoek, verwijzen wij naar de eigen omgeving, ziekenhuis of onderzoeksbegeleider. Wij plaatsen geen oproepen van studenten en scholieren voor deelname aan een onderzoek of enquête en er zijn geen mogelijkheden voor een stageplek of scriptiebegeleiding.

Wel is FCIC actief in de participatie bij wetenschappelijk onderzoek.

https://fcic.nl/over-st-fcic/medewerking-aan-onderzoek-scholing/

Het MONITOR-IC project meet de gevolgen van intensieve zorg voor intensive care patiënten. Op de website monitor-ic.nl lees je meer over dit onderzoek en de eerste resultaten. De wetenschappelijke studie, waaraan 1.540 IC-patiënten meedoen, is mogelijk met een financiering van 1,6 miljoen via de Subsidieregeling veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Meer informatie over deze nieuwe onderzoeksgelden voor betere nazorg voor kwetsbare patiënt op de IC via:

fcic.nl/2021/03/31/veelbelovende-nazorg-voor-kwetsbare-patient-op-de-ic/

FCIC verleent graag medewerking aan scholing en onderzoek om samen de impact van een IC-opname te beperken. Voorbeelden hiervan zijn gastcolleges, lezingen en scholing over nazorg.

https://fcic.nl/over-st-fcic/medewerking-aan-onderzoek-scholing/

De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) verzorgt de continue en complete registratie van alle beschikbare data van deelnemende IC-afdelingen, met als doel het monitoren en optimaliseren van de kwaliteit van IC zorg. De Stichting NICE is opgericht door de beroepsgroep van intensivisten voor intensivisten. Inmiddels doen alle Nederlandse IC’s mee aan dit initiatief en worden per jaar de gegevens van ongeveer 80.000 nieuwe IC opnamen aan de NICE database toegevoegd.

Op de website www.stichting-nice.nl staan o.a. gegevens over de capaciteit van de intensieve zorg in Nederland, het type patiënt dat op de IC wordt opgenomen en enkele kwaliteitsindicatoren. Tevens faciliteert Stichting NICE op verzoek van het VWS en RIVM sinds half maart 2020 de registratie van COVID-19 patiënten op de Nederlandse intensive care (IC) en verpleegafdelingen.

Op de website icconnect.nl vind je een aantal korte informatieve animatievideo’s, o.a. over PICS-(F), delier, IC verworven spierzwakte en familieparticipatie op de IC.

Deze video’s zijn vrij te gebruiken, mits met de juiste verwijzing naar onze website en met een eventuele donatie als dank. Hiermee kunnen wij weer nieuwe video en voorlichtingsmatriaal ontwikkelen.

Effectieve interventies kun je mogelijk ook vinden in de richtlijnen database van de federatie medisch specialisten.

https://richtlijnendatabase.nl/

https://www.venvn.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/

https://richtlijnen.nhg.org/over-nhg-richtlijnen

‘Post-IC, het dagboek voor morgen’ is een digitaal dagboek voor patiënt, familie en verpleegkundigen. Meer informatie hierover via: post-ic.nl/ & fcic.nl/2021/03/12/post-ic-het-dagboek-voor-morgen-wint-publieksprijs-van-de-nationale-zorginnovatieprijs/

Meer informatie én onze visie op IC-nazorg vind je op fcic.nl/ic-nazorg.
Op icconnect.nl/na-de-ic lees je meer over een aantal aspecten na IC-opname.
Op vierkeerbeter.nl vind je diverse informatie en tips die bijdragen aan herstel.

Wij hebben een open Facebookpagina (www.facebook.com/ICConnectenFCIC/) en je kan ons volgen op LinkedIn (http://linkedin.com/company/ic-connect-fcic).

Het delen van berichten wordt zeer gewaardeerd
@FCICICConnect
#intensivecare.

Er is een besloten Facebookgroep voor (voormalig) patiënten, naasten en nabestaanden. Vanuit privacyoverwegingen voor de deelnemers, is het niet mogelijk om hier als onderzoeker of zorgverlener aan deel te nemen of vragen te stellen.

Back To Top