Thema: Delier op en na de intensive care
Op donderdagavond 3 april organiseerden IC-vrijwilligers van het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) opnieuw het twee maandelijkse IC-café in het Oud Burger Gasthuis te Nijmegen. Deze editie stond in het teken van het thema delier op en na een IC-opname. De bijeenkomst werd bezocht door ongeveer 22 voormalig IC-patiënten en hun naasten. Daarnaast waren er zes vrijwilligers aanwezig, waaronder twee professionals in opleiding.
De avond begon met een korte kennismaking, gevolgd door een inhoudelijke presentatie door Mark van den Boogaard, voormalig IC-verpleegkundige en onderzoeker. Hij legde uit wat een delier is, hoe het zich uit en welke klachten en gevolgen dit kan hebben, zowel op korte als lange termijn. Ook ging hij in op mogelijke manieren om het ontstaan van een delier te voorkomen of de duur en impact ervan te beperken.
Na een korte pauze met wat lekkers werd het gesprek voortgezet aan de hand van enkele stellingen, begeleid door Bram Tilburgs. Hierbij deelden deelnemers openhartig hun ervaringen met delier. Duidelijk werd dat een delier niet alleen ingrijpend is voor de patiënt, maar ook voor diens naasten. Veel voormalig IC-patiënten gaven aan nog vaak terug te denken aan de wanen en hallucinaties die zij hebben ervaren. Deze herinneringen worden regelmatig als beangstigend en verwarrend omschreven, ook lange tijd na ontslag uit het ziekenhuis.
Naasten gaven aan het moeilijk te vinden om hun dierbare in deze toestand te zien. De aanwezigheid van vertrouwde gezichten werd door patiënten als zeer geruststellend ervaren. Ook voor naasten was het belangrijk om betrokken te worden en geïnformeerd te blijven, bijvoorbeeld over het feit dat hun dierbare een delier had. Het belang van duidelijke uitleg door zorgverleners en het betrekken van de familie werd herhaaldelijk benadrukt.
Praktische hulpmiddelen zoals het bijhouden van een dagboek (bij voorkeur met foto’s) kunnen volgens zowel patiënten als naasten helpen bij het verwerken van de IC-periode. Wel werd benadrukt dat het lezen van zo’n dagboek confronterend kan zijn en dat dit pas waardevol is wanneer men daar klaar voor is. Ook het bezoek aan een IC-nazorgpoli, al dan niet gecombineerd met een bezoek aan de IC zelf, wordt als waardevol ervaren om ervaringen een plek te geven.
De avond werd als waardevol en leerzaam ervaren door zowel deelnemers als vrijwilligers.
Het volgende IC-café vindt plaats op donderdagavond 5 juni. Het thema wordt later bekendgemaakt.