IC-Café: cognitieve herstellen na de IC; hoe doe je dat?
Donderdagavond 3 oktober organiseerde IC-vrijwilligers van het Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis weer een IC-café in het Oud Burger Gasthuis in Nijmegen waarbij het thema was: Cognitieve herstellen na de IC; hoe doe je dat? Er waren 30 voormalig IC-patiënten en naasten en 8 vrijwilligers aanwezig.
Mark van den Boogaard (voormalig IC-verpleegkundige, onderzoeker en projectleider MONITOR-IC) opende de avond met welkomstwoord en een presentatie over het voorkomen van cognitieve na de IC. Hij liet zien dat het aantal mensen dat cognitieve problemen ervaren in de loop van het eerste jaar na de IC toenemen. Dit komt waarschijnlijk vooral doordat de lichamelijke klachten geleidelijk aan afnemen en langzaam het normale leven weer wordt opgepakt waarbij meer van de cognitie gevraagd wordt.
Erwin Jonker (ergotherapeut) gaf een presentatie over de oorzaken, gevolgen en therapiemogelijkheden met betrekking tot cognitieve klachten. Een ergotherapeut helpt mensen bij het
oppakken van hun dagelijkse activiteiten na een ingrijpende gebeurtenis zoals een IC-opname. Hij vertelde dat cognitie het bewust opnemen, verwerken, vastleggen en gebruiken van informatie is.
Wanneer je cognitieve klachten hebt kun je moeite krijgen met het uitvoeren van allerlei activiteiten (koken, werk, aankleden etc.) Dit kan leiden tot onzekerheid, vermoeidheid, verlies van initiatief en prikkelbaarheid. Patiënten en naasten beaamden dit en gaven aan dat veel dingen die men eerder goed kon nu lastig waren (autorijden, lezen, een verjaardag bezoeken etc.) en veel energie kosten. Ook hebben klachten een grote invloed op de partner en het gezin. Zij moeten zich vaak aanpassen. Kleine dingen kunnen helpen, zoals het dragen van een zonnebril in de auto of oordoppen als het ergens druk is. Dat geeft minder prikkels en is daardoor minder vermoeiend. Ook is het zinvol om de hersenen te trainen door bijvoorbeeld regelmatig een kruiswoordpuzzel op te lossen, spelletjes te doen, of te lezen). Hierdoor wordt het uithoudingvermogen van de hersenen beter. Ook helpt het om te luisteren naar je lichaam en activiteiten te doseren.
De avond werd afgesloten met het een groepsgesprek aan de hand van enkele stellingen, geleid door Bram Tilburgs (voormalig IC-verpleegkundige, onderzoeker). Patiënten en naasten gaven aan dat cognitieve problemen voor de patiënt, maar ook voor de partner en andere familieleden, zwaar kunnen zijn. Het heeft een grote impact en vraagt aanpassingen. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van verlies en verdriet. Acceptatie van de klachten helpt maar is niet voor iedereen even makkelijk en kost tijd en dat dit ook zijn effect heeft op de naaste. Hier gaan we het in het volgende IC-café op 4 december, verder over hebben met het thema: PICS-F.