Op zaterdag 28 september organiseerden we een lotgenotendag in het UMC Groningen. Hieronder lees je daar het verslag van, geschreven in samenwerking met Fenna Kerkdijk:
“Wij zijn een landelijke vereniging en we willen ons graag met alle regio’s verbinden: 28 september waren wij te gast in het UMCG. De bezoekers werden welkom geheten door onze bestuursleden Daphne en Fredrike.
De eerste presentatie was door Fredrike Zwiers-Blokzijl, onderzoeker, verpleegkundig specialist/IC-verpleegkundige, over het onderzoek ‘Hoe is het nu met….?’. Dit onderzoek bekijkt via vragenlijsten hoe het gaat met patiënten 3, 6 en 12 maanden na hun IC-opname.
De tweede presentatie werd gegeven door Alison Benedick, medisch maatschappelijk werkster, over begeleiding op en na de IC. De medisch maatschappelijk werkers zijn er vaak al vanaf het eerste moment bij om de familie op te vangen. Het eerste moment is juist zo belangrijk door de spanning en de onwetendheid van de situatie. Voor veel mensen stopt de tijd en voelen zich machteloos.
De medisch maatschappelijk werkers zijn er dan om ze te helpen door middel van het bieden van een luisterend oor en het ordenen van wat er op de familie afkomt: Wat gaat er gebeuren? Wat heeft u nodig? Hoe vertel ik het aan de kinderen? De mogelijkheid om te blijven slapen aan te bieden en gesprekken in te plannen met de familie. Ze blijven langdurig meekijken en je zou zelfs een jaar na de opname contact op mogen nemen voor hulp en advies
De derde spreker, Karin, vertelde over haar opname op de IC. Karin had keelklachten en bleek een lage saturatie te hebben, waarvoor ze naar het ziekenhuis moest. Ze bleek een ontsteking aan de stembanden te hebben. Ze moest geïntubeerd worden op de IC, maar werd maar een paar uur slapende gehouden.
Door de goede uitleg en begeleiding lukte het haar goed om wakker aan de beademing te zijn. Via de app kon ze goed communiceren met haar naasten over hoe zowel zij als naasten alles beleefden en ook wat ze nodig had e.d. Na een operatie is ze nu succesvol aan het herstellen.
De vierde en laatste presentatie werd gegeven door Dr. Lise Beumeler, onderzoeker van REACH: revalideren na kritiek ziek zijn en ontslag uit ziekenhuis. Reach gaat over het leven na de IC en manieren van fysiek en mentaal herstel. Lise vertelde over veel voorkomende klachten na de IC zoals PICS(-F) en hoe je daar hulp bij kan krijgen door bv. fysiotherapie, ergotherapie, psycholoog, diëtist, logopedist.
Natuurlijk was er ook ruimte voor het stellen van vragen en (onderlinge) uitwisseling. Het is altijd weer bijzonder hoe ex-patiënten en naasten, recent of na lange tijd, herkenning bij elkaar vinden.
Wij hopen dat het een waardevolle middag voor jullie was. Voor ons was het dit absoluut! Bedankt UMCG! 2 november komen we naar het UMCA (AMC) in Amsterdam en ook voor volgend jaar zijn er weer 4 lotgenotendagen gepland.”