IC-opname en ziek als werknemer

Als je op de IC hebt gelegen en ziek thuis bent 

Als je in het ziekenhuis op de IC (intensive care) hebt gelegen, ben je vaak lang ziek. Je moet daarna thuis verder herstellen. Dit kan moeilijk zijn, omdat je nog veel verschillende klachten kunt hebben. Veel mensen hebben na een IC-opname last van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Dit bestaat vaak uit lichamelijke klachten, maar ook uit psychische klachten of klachten met het geheugen, de concentratie of de snelheid van denken.

Een IC-opname betekent vaak ook een lange behandelperiode bij de fysiotherapeut of revalidatiecentrum, die weken tot maanden kan duren. Mogelijk wordt dit door de arts of verpleging al met je besproken tijdens of bij het ontslag van een IC-opname. Soms is het zelfs nodig om opgenomen te worden in een revalidatiecentrum. Een IC-opname kan dus zeer ingrijpende gevolgen hebben voor jou en je naasten.

Want ook kunnen je naasten klachten overhouden of wel het Post Intensive Care Syndroom-familie (PICS-F)ook zij kunnen hierdoor last hebben van psychische problemen.

Daarom zijn er bij IC Connect voor voormalige IC-patiënten en naasten beslotenFacebookgroepen voor patiënten en naasten en worden er IC Cafés georganiseerd om in contact te komen met lotgenoten. Informatie hierover kun je ook vinden elders op deze website van IC Connect. Dit kan jou en je naasten ondersteunen bij het herstellen van een IC-opname.

Ook je huisarts of medisch specialist kan als verwijzer een belangrijke rol hierbij spelen en jou en je naasten hierbij ondersteunen. Je huisarts kan je bijvoorbeeld ook doorverwijzen naar maatschappelijk werk of een medisch psycholoog. 

Een IC-opname heeft dus ook vaak flink invloed op je werk en toch moet je volgens de wet vanaf de eerste dag dat je ziek bent voldoen aan verschillende regels. Dat geldt ook voor je werkgever. Hoe streng die regels worden gevolgd, hangt ook een beetje van je werkgever af. Toch is het belangrijk dat jij en je werkgever deze regels nauwkeurig volgen. Het UWV, het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen,beoordeelt op een later moment of de regels goed zijn opgevolgd.  Met de informatie op deze website willen we je een duidelijk overzicht geven over je ziekteperiode en het weer oppakken van je werk na een IC-opname.  

We bespreken de gang van zaken als je in vaste loondienst bent, heb je tijdelijk contract en deze eindigt binnen twee jaar, lees dan ook de volgende informatie via deze link. Op deze pagina vind je informatie als je een zelfstandige bent.  

Regels bij ziekte als je in loondienstbent.

Er is een wet die bepaald wat jij en je werkgever moeten doen als je ziek bent. Deze regels staan beschreven in de Wet verbetering poortwachter.

Hierin staat wat jij en je werkgever moeten doen terwijl jij aan je herstel werkt. Als jij of je werkgever zich niet aan deze regels houdt, kan dat gevolgen hebben. Zo kan je bijvoorbeeld minder uitkering gaan krijgen, of moet je werkgever je langer doorbetalen (loondoorbetaling bij ziekte). Hieronder lees je per week welke stappen jij en je werkgever moeten nemen. Deze stappen laten alleen de belangrijke weken zien wanneer er iets moet gebeuren, dat wil niet zeggen dat er in de andere weken geen contact hoeft te zijn. Het is juist voor jezelf en de werkgever dit goed te onderhouden omdat dit het herstel en terugkeer naar het werk kan bevorderen. Dat kan bijvoorbeeld ook een koffie momentje zijn op het werk of bij je thuis met collega’s of je leidinggevende.  

Week 1

Vanaf de eerste dag dat je ziek bent, moet je werkgever al beginnen met je te helpen terug te keren naar je werk. Als je al wist dat je in het ziekenhuis zou worden opgenomen, heb je je waarschijnlijk al ziekgemeld. Maar als je onverwachts op de IC terecht bent gekomen, moeten je familieleden dit voor je doen. Het is belangrijk dat jij (of je familie) je werkgever op de hoogte houdt van hoe het met je gaat, maar je hoeft niet alles aan je werkgever te vertellen. Alleen de dingen die invloed hebben op je werk (rechten werknemer). Omdat je werkgever vaak niet weet wat een IC-opname voor je betekent, kun je je werkgever verwijzen naar informatie hierover. Informatie kan je werkgever o.a. ook vinden op deze webpagina van IC Connect (herstellen na de IC) www.icconnect.nl. Dit zal zeker bijdragen aan het begrip over je klachten.  

Week 4 

Na vier weken ziekte wordt de bedrijfsarts ingeschakeld. De bedrijfsarts is iemand met wie je alles kunt bespreken.  Hij mag jouw persoonlijke informatie niet doorvertellen aan je werkgever. 

Hoe bereid je je goed voor op een bezoek aan de bedrijfsarts?
We hebben hiervoor een checklist met allerlei tips gemaakt. Zie checklist.
Na een IC-opname kun je veel verschillende klachten overhouden, zoals IC-verworven spierzwakte, zenuwpijn, vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, slaapproblemen, slechte conditie, gewichtsafname, angstklachten en concentratie en geheugenproblemen. Het is daarom belangrijk al je klachten goed met de bedrijfsarts te bespreken.
Het is verstandig om een dagverhaal op te schrijven. Schrijf op hoe je dag eruitziet. Hoe lang doe je over zaken zoals aankleden en douchen bijvoorbeeld en hoe vaak moet je rust nemen? Schrijf al je vragen voor de bedrijfsarts van tevoren op.  

Het bezoek aan de bedrijfsarts
Het is handig om iemand mee te nemen naar het spreekuur bij de bedrijfsarts. Twee horen meer dan een. De bedrijfsarts kijkt hoe ziek je bent en wat deze klachten betekenen voor je werk. Hij maakt samen met jou een probleemanalyse. Daarna wordt van ieder bezoek een gespreksverslag gemaakt

Vaak kun je na het eerste bezoek nog niet beginnen met werk. Soms kun je al wel een keertje koffie gaan drinken op je werk.
Als je nog in het ziekenhuis ligt of niet kunt komen, schrijft de bedrijfsarts dit op in je medisch dossier.  

Week 5 

Als je nog steeds ziek bent, moet je werkgever iemand aanwijzen die je helpt met terugkeren naar je werk. Deze persoon heet een casemanager. Dat kan je werkgever zijn, maar ook een collega van personeelszaken/ HR of een verzuimcoach.
Omdat werkgevers meestal niet veel weten over de gevolgen van een IC-opname, kun je ze verwijzen naar de webpagina van IC Connect, herstellen na de IC (www.icconnect.nl of  https://icconnect.nl/na-de-ic/post-intensive-care-syndroom-pics/). Dit zorgt ervoor dat er vaak meer begrip zal ontstaan voor je klachten.
Neem iemand mee naar het gesprek met de casemanager. Omdat je na een IC-opname last kunt hebben van concentratie, geheugenproblemen of moeite met het vinden van woorden hebt kan deze persoon je ondersteunen. De casemanager maakt een verslag van of en hoe jij weer aan het werk kunt gaan, het zogenaamde re-integratieverslag. 

Week 6 

Bij langdurige ziekte moet er een plan van aanpak worden gemaakt voor jouw terugkeer naar werk. De bedrijfsarts schrijft een verslag waarin hij adviseert of je wel of niet kunt werken en welke taken je kunt doen als je weer naar je werk kan gaan.
Wanneer er vooruitzichten zijn dat je weer kan gaan werken, kan dit betekenen dat je je oude werk gaat doen of (tijdelijk) ander werk bij het bedrijf krijgt. Dit heet het eerste spoor .
Soms kun je niet meer bij je oude werkgever aan de slag omdat er geen werk is dat op dit moment bij jou past.  Je moet dan naar werk zoeken bij een ander bedrijf. Dit heet het tweede spoor.
Als de bedrijfsarts denkt dat je helemaal niet meer kunt werken, kan er een vervroegde aanvraag voor een WIA-uitkering worden gedaan bij het UWV. 

Week 7 en 8 

Vanaf week 7 moet de werkgever samen met jou een plan van aanpak maken voor je terugkeer naar werk. Dit plan wordt vanaf week 8 uitgevoerd (plan van aanpak). Je moet hieraan meewerken. Het is belangrijk om uit te leggen wat wel en wat niet lukt in je werk. Vanwege je klachten na je IC-opname kun je het plan van aanpak beter eerst bespreken met een naaste.  

Week 18 

Als je nog niet aan het werk bent, kijkt de casemanager samen met jou naar de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Mogelijk ben je nog te ziek daarvoor. Misschien kan je met aanpassingen in je eigen of ander werk weer terugkeren naar je werk. 

Week 42 

Als je na 42 weken nog steeds niet kan werken moet je werkgever je deze week langdurig ziek melden bij het UWV. Het UWV nodigt je uit om samen met je werkgever terug te kijken op het eerste jaar van je ziekte, de eerstejaarsevaluatie. 

Week 52 

Een jaar na het begin van je ziekte praten je werkgever en jij over hoe het staat met je terugkeer naar werk. Dat kan werk bij je eigen werkgever zijn maar soms ook bij een andere werkgever. Soms duurt je ziekte langer dan verwacht en dan kan het plan van aanpak worden aangepast. Je maakt samen de Eerstejaars-evaluatie en vult samen het eerstejaars-evaluatieformulier in. Je tekent deze als je daarmee akkoord kunt zijn.  

Week 87 

Soms komt het helaas voor dat je na een IC-opname niet meer kan werken in je eigen of ander werk bij je werkgever. Je werkgever maakt een re-integratieverslag waarin staat hoe jouw terugkeer naar werk is verlopen en waarom het niet is gelukt. Dit verslag is nodig voor het aanvragen van een uitkering bij het UWV.

Ook de bedrijfsarts maakt een reintegratieverslag. Hierin staan adviezen van de bedrijfsarts die de werkgever moet gebruiken bij je terugkeer op je werk.

In deze week stuurt het UWV je een brief waarin staat wat je moet doen om een WIA uitkering aan te vragen. De werkgever krijgt een kopie van deze brief. 

Week 91 en 93 

De verzekeringsarts van het UWV beoordeelt het re-integratieverslag en kijkt of jij en je werkgever genoeg hebben gedaanom weer aan het werk te gaan. Het is handig om extra informatie over het post intensive care syndroom aan de verzekeringsarts te geven, bijvoorbeeld op:  

De verzekeringsarts zal ook de bevindingen van je bedrijfsarts meenemen. Soms nodigt de verzekeringsarts je uit op een spreekuur.  Bereid je hierop goed voor, bijvoorbeeld met de checklist. Schrijf al je vragen op. Neem ook iemand mee naar het spreekuur van de verzekeringsarts.  

Als je nog niet genoeg of helemaal niet kunt werken, kan het UWV je een uitkering geven.  

Als ze vinden dat jij en je werkgever te weinig hebben gedaan om je weer aan het werken te krijgen, kan het UWV bepalen dat je werkgever jou langer moet doorbetalen, dit noemen ze een loonsanctie, of dat jij geen uitkering krijgt (loonsanctie) 

Week 104 

Het UWV kent je een WIA-uitkering toe als je na twee jaar niet in staat bent te werken en jij en je werkgever het re-integratietraject samen goed hebben gevolgd. De beoordeling of je hiervoor in aanmerking komt, wordt gedaan aan de hand van een beoordelingsformulier van het UWV.

Als je werkgever na twee jaar arbeidsongeschiktheid niet meer verplicht is om je loon door te betalen, kan je dienstverband eindigen. Dan krijg je een eindafrekening met je vakantiegeld, uitbetaling van nog niet opgenomen verlofdagen, en een mogelijk een transitievergoeding voor het beëindigen van je dienstverband. Voor de afwikkeling van je dienstverband is het verstandig om hulp te vragen aan een vakbond of je rechtsbijstandsverzekering.

Als je in dienstverband bent, kan je pensioenopbouw na het einde van je dienstverband volledig of deels doorlopen zonder dat je daarvoor pensioenpremie hoeft te betalen. Dit wordt een premievrije pensioenopbouw genoemd. Dit is voor je toekomst belangrijk.

Wat moet je doen als je het niet eens bent met het oordeel van de UWV?

Probeer samen tot een oplossing te komen. Bel met het UWV. Soms zorgt een gesprek ervoor dat bezwaar maken niet nodig is. Zie ook https://www.uwv.nl/nl/klacht-melding-bezwaar/bezwaar. Indien je wel bezwaar wil indienen moet je dit tijdig doen, binnen 6 weken nadat je de beslissing van het UWV hebt ontvangen. Let dus goed op de datum van de beslissingsbrief van het UWV. Indien je het bezwaar te laat indient zal deze niet meer door het UWV of bij een beroep bij de rechtbank in behandeling worden genomen.  

Neem contact op met je rechtsbijstandsverzekering of zoek elders juridische hulp, bijvoorbeeld bij je vakbond of bij de wetswinkel. 

Als je bijvoorbeeld lid bent van de FNV kan deze je ook helpen (https://www.fnv.nl/diensten/advies-en-hulp/wao-en-wia-begeleiding). 

Back To Top