De laatste 2 jaar hebben we vooral digitale IC-cafés georganiseerd wat als grote voordeel had, geen reistijd, bruto=netto tijd (1 uur) en toegankelijk voor deelnemers uit heel Nederland. Die hebben we dus ook vaak gehad. Maar gemis was wel duidelijk het persoonlijke gesprek aan tafel met lotgenoten, maar ook met de vrijwilligers.

We waren dan ook blij dat we op 7 april weer eindelijk een fysiek IC-café in Nijmegen in locatie Oud Burger Gasthuis konden houden.

Het thema was deze keer: Leven na de IC; De huisarts aan het woord! (met huisarts Dr. Floris van de Laar)

Om 18.30uur kwamen de eerste gasten al binnen en werden voorzien van koffie/thee en eigen gemaakte cake. Om 19.00uur begon de aftrap met een korte vragenronde over ic-ervaring en nog ervaren klachten en problemen. Hierbij was ook aandacht voor de naasten, want ook voor hen was en is het een zware periode. Zo werd weer duidelijk, en extra zwaar voor de naasten van de corona ic-patiënten die vaak niet bezoek mochten komen terwijl hun dierbare zo ernstig ziek was met grote vraagtekens over overleving en herstel.

Hierna kwam Floris van de Laar aan het woord om zijn ervaringen over de post-IC problemen als huisarts te delen. Hoe kijkt een huisarts tegen ziekte aan, in zijn algemeenheid en hoe gaat de huisarts hiermee om. Ook hoe zijn zienswijze de laatste jaren is veranderd over de post-IC problemen, en dit nu recentelijk ook meer ziet bij zijn collega’s, dat ze PICS en ook PICS-F herkennen. Veel herkenbare PICS problemen zoals vermoeidheid, verminderde conditie, pijn, angst, stress, slaapproblemen en cognitieve problemen worden hierdoor sneller herkend en gerelateerd aan de IC-opname door de huisarts. Was een mooie en heldere inkijk in de huisartsen wereld.

Na een korte pauze waarbij de mensen met elkaar in gesprek gingen, ervaringen deelde, werd nog kort verder gegaan om vooral te leren van elkaar hoe mensen zijn omgegaan met hun ic-ervaring en de problemen erna. Hoe ga je er mee om als je nauwelijks meer hersteld, beter wordt en niet terug bent op het oude niveau. Meningen, ervaringen en tips werden gedeeld.

Het was weer een goede bijeenkomst, blij dat het weer fysiek kon wat het contact persoonlijker maakt en waarbij je ook de privacy beter kunt waarborgen. Gelukkig is het volgende IC-café ook weer fysiek in het Oud Burger Gasthuis (www.obg.nu). te Nijmegen en staat gepland op donderdag 2 juni van 19-21uur (café opent zijn deur om 18.30uur).

Het thema is dan: Cognitieve problemen na IC-opname; tips hoe hier mee om te gaan: Liesbeth Joosten (klinisch psycholoog en auteur boek: ‘Help me even herinneren’)

Graag nog wel via de mail aanmelden: intensive-care-cafe.ic@radboudumc.nl

Mark van den Boogaard, gastheer ic-café Nijmegen&Omstreken en senior onderzoeker, oud-ic verpleegkundige.

Back To Top