Op donderdagavond 4 april organiseerden ic-vrijwilligers van het Radboudumc en het CWZ Nijmegen weer een IC café; ic-café, met als thema: PICS (Post-Intensive Care Syndroom) en impact op het leven na de IC.

In totaal waren er 29 voormalig ic-patiënten en hun naasten aanwezig. Na een korte introductie gaf Laurens Bisschops (Intensivist uit het Radboudumc) uitleg over PICS waarna een aantal deelnemers hun ervaringen deelden. Met ervaringen als: het niet meer kunnen op pakken van dagelijkse werkzaamheden door lichamelijke klachten wat tot veel frustratie leidt. Of het niet meer kunnen werken als chauffeur. Ook vragen rondom PICS werden besproken, bijvoorbeeld hoe problemen met slikken en spreken ontstaan. En hoe het verval en herstel van zenuwen en spieren in zijn werk gaat.

Aanwezigen gaven aan dat zij na de IC opname emotioneler zijn geworden. Zonder dat hier direct een aanleiding voor is. Een deelnemer noemt dit “lichaamsgeheugen”. Hiermee bedoelde hij dat het lichaam doorgemaakte gebeurtenissen oplaat en kan leiden tot emotie, ook als men hier geen directe herinnering heeft. Iemand vertelde ook dat hij juist een positief gevoel krijgt als hij terugdenkt aan de IC, want daar voelde hij zich veilig en rustig.

Het valt op dat de ligduur op een IC voor het ontwikkelen van een PICS niets uitmaakt. Er waren deelnemers die veel PICS-symptomen hebben en maar 1 nacht op een IC gelegen hebben en er waren deelnemers die 90 dagen op een IC gelegen hebben en geen last van PICS hebben.

Voorbeelden die deelnemers uitwisselden over het omgaan met PICS waren:

  • Deel waar je last van hebt, bespreek de IC opname met familie en vrienden.
  • Luister en toon begrip als iemand de op de IC heeft gelegen over zijn klachten verteld (dit geldt voor iedereen maar ook voor professionele hulpverleners)
  • Maak/bewaar foto´s van de eigen IC opname, berichten op Whatsapp en bekijk deze als je er aan toe bent.
  • Bezoek de IC en de nazorgpoli

 

Aan het einde werd door een deelnemer gezegd dat het een “gouden greep” was om aan het ic-café deel te nemen. Hier heeft zij na een lange tijd eindelijk herkenning en wederzijds begrip ervaren. En dit geeft haar nieuw hoop om met nieuwe situatie om te gaan. En met deze mooie en sterke boodschap hebben wij het IC Café om 21.00 uur beëindigd.

 

Het volgende IC café is op donderdag 6 juni in het OBG in Nijmegen

Back To Top